Az autó takarítása nem csak kívülről fontos

Az autó takarítása nem csak kívülről fontos

Te milyen gyakran takarítod ki belülről autódat? A kocsi külső lemosása nagyon látványos tud lenni, de amikor beülsz az utastérbe, ahol szemét, por, foltok és egyéb szennyeződések vannak, akkor újra ugyanolyan rosszul érzed magad. Attól függően, hányan használjátok az autót, vannak-e gyermekeid, esetleg kisállatod, érdemes bizonyos időközönként rutinszerűen kitakarítani a belső teret is. Lássuk milyen teendőid lesznek.

A belső tér szemétmentesítése és kiürítése

Elég csak egy pillantást vetni nyaralás vagy szimplán két hét intenzív használat után az utas- és csomagtérbe, hogy észrevegyük, mennyi szemét és por gyűlik össze az üléseken, ülések alatt, az ajtó rekeszeiben. A por és az egyéb szennyeződések a kocsi belsejében ugyan kevésbé látszanak, mégis jelen vannak, és esetenként még az utazási komfort érzetet is hátrányosan befolyásolják.

1. Alapos kipakolás

Ahhoz hogy teljesen ki tudjuk takarítani az autót mindent ki kell pakoljunk belőle, ami akadályozza az alapos takarítást. A minden alatt ezúttal valóban mindent értünk. Mindent, amit eddig a csomagtérben, kesztyűtartóban, oldalzsebekben és egyéb helyeken tároltunk szedjünk ki. Meg fogunk lepődni, hogy milyen sok felesleges szemét, papírlap, nyugta, műanyagzacskó, gyerekjáték, csokispapír, rágógumi stb. kerül elő. Természetesen a hasznos használati eszközöket válogassuk külön a felesleges dolgoktól. Ami nem kell azt dobjuk ki. A gumiszőnyegeket is ki kell szedni, csakúgy, mint az elakadásjelző háromszöget, izzókészletet, láthatósági mellényt egészségügyi dobozt, sőt még a pótkereket is, ha a csomagtérben van. A gumiszőnyegeket egyébként a külső lemosáskor is érdemes kivenni és felakasztva lemosni, mert ezzel a belső takarítás is ritkábban lesz szükséges.

2. A kárpit és a műanyag elemek tisztítása

Autóápolásnál elmaradhatatlan egy alapos porszívózás. Mindig ezzel kell kezdeni a takarítást. Használjunk rövid kefés, és szűkített végű porszívó fejet, ugyanis lényegében csak ezek férnek be a szűkebb helyekre. A rövid kefés fej segít karcolás-mentesen kitisztítani az oldalzsebek mélyét, a műszerfal felületét. Különös gondot kell fordítani a padlószőnyeg portalanítására. Ebben ugyanis nagyon sok por tud megbújni a látható szennyeződéseken kívül, mely nem csak az autónkra van rossz hatással, de az egészségünkre is.

Az autó takarítása nem csak kívülről fontos

A porszívózás után jöhet a kárpittisztító hab, a műszerfalra műszerfal ápoló. A kereskedelemben kapható bármilyen kárpittisztító, de akár az ecet, folyékony szappan és ásványvíz 1:1:1 arányú keveréke is megfelel e célra. A makacsabb foltok eltávolításához általában a műveletet meg kell ismételni, majd a felesleges tisztítóanyagot nedvszívó mikroszálas kendővel áttörölni és száradni hagyni. Ha a kárpit már nagyon szennyezett érdemes lehet egy kárpittisztító géppel átmenni rajta. Vagy profik kezébe adni esetleg az autót egy kárpittisztítás erejéig időnként.

A kárpit után az összes műanyagelemet, biztonsági övet is érdemes megtisztítani. A műanyag felületekre ajánlott az illatosított műszerfal tisztító kendő használata, vagy olyan minőségi műanyagápoló, amivel magas és selymes fényű felület is kialakítható, és egyben antisztatikus védőréteget is képez a kezelt felületeken. Ezt azért érdemes időről időre használni, mert utána a portalanításhoz hónapokig elég egy mikroszálas kendővel áttörölni a műanyag felületeket.

A bőrkárpitok tisztításához javasoljuk speciális bőrtisztító anyag használatát, amely nem szárítja ki a bőrt, de kíméletesen és hatékonyan távolítja el a rátapadt szennyeződéseket. Ezeket a szereket csak rá kell permetezni a bőrfelületekre, majd finom szőrű kefével lekefélve visszaadható az eredeti színük és a puhaságuk. Évente 2-3 alkalommal érdemes az ilyen felületeket bőrápoló balzsammal átkenni. Ezzel megakadályozható a bőr kiszáradása, berepedezése, és a színük is újszerűvé tehető.

3. Üvegfelületek tisztítása

Az üvegfelületek tisztaságának jelentőségét nem szükséges ecsetelni. A karcos, piszkos üvegfelületek csökkentik a kilátást, növelik a balesetveszélyt. Az őszi gyakori hőingás növeli a páralecsapódás gyakoriságát, ami szennyezett üvegfelületen még gyakoribb. Az üvegfelületeket érdemes (nem csak ősszel) az alapos mosás után üvegpolírozóval kívülről belülről letisztítani. A kereskedelemben kapható üvegpolírozók az üvegre kenve összegyűjtik a felületi egyenetlenségekből, karcokból a szennyeződéseket, így használatuk után teljesen tiszta üvegfelületet kapunk. A vizet és a párát a kosz köti meg, ezért a tiszta üvegfelületek kevésbé párásodnak be.

4. Gumiszegélyek tisztítása

A száraz poros gumifelületek kirepedeznek, csökken a rugalmasságuk, és a szigetelő képességük. Ezért fontos, hogy a gumiszegélyek letisztítását és regeneráló kezelését se felejtsük elvégezni. Kezelésükhöz használjunk glicerint, vagy szilikont, amivel a kirepedezésüket lassíthatjuk, és rugalmasságukat meghosszabbíthatjuk. Különösen a visszahajló ajtószigetelő peremek belsejét tartsuk karban rendszeres mosással és glicerines, szilikonos kezeléssel.

5.Klímarendszer

Hamarosan részletesen írunk majd a klímatisztításról és az ózonos fertőtlenítésről is. Ez elsősorban nyár eleji tevékenység, de ha nem végezzük el, akkor később is érdemes. A klímát ősszel egyre kevésbé használjuk, de a szellőzőrendszer tele van a nyár során összeszedett porral, szennyeződéssel és persze baktériumokkal és a vele járó kórokozókkal.

Ajánlatos – különösen az őszi nyirkos időszak beköszönte előtt – az autónk utasterének ózonnal történő tisztítása, fertőtlenítése is. Ezt szervizünkben is kérheted, hiszen megtalálható szolgáltatásaink között.

6. Motortér takarítás

A motorteret is érdemes legalább évente egyszer megtisztítani a különféle szennyeződésektől. A tavasszal nyáron összegyűlt por magasnyomású mosóval hatásosan eltávolítható. A mosás után érdemes a nedves részeket szárazra törölni, így a nehezen hozzáférhető helyeken lerakódott szennyeződések is eltüntethetők. A motortér tisztasága nem csak esztétikai kérdés, az üzembiztonság szempontjából is jelentőséggel bír.

A valódi értékek belülről fakadnak – szokták mondani. Igaz lehet ez autónkra is. Hiába ragyog kívülről, ha belül a por, a kosz és a kellemetlen szagok miatt nem szívesen ülünk be. Fordítsunk kellő figyelmet autónk belső tisztaságára egyrészt az élettartama növelése, másrészt saját közérzetünk, egészségünk érdekében.