Segítség! Defektet kaptam

Segítség! Defektet kaptam

Van egy hirtelen fellépő esemény, mely még a tapasztalt sofőröket is meg tudja ijeszteni. Ez bizony a defekt. Főleg, ha menet közben ér minket durrdefekt formájában. Hogyan tudjuk időben észlelni vagy mit tegyünk, ha hirtelen ér bennünket a baj? Olvasd el cikkünket, hogy sikítás helyett higgadtan tudj cselekedni a legváratlanabb helyzetben is.

Hogyan veheted észre?

Elhúz valamelyik irányba az autó, azaz instabillá válik? Kopogó hangot hallasz és folyamatosan tartani kell a kormányt? Valószínűleg defektet kaptál. Minél nagyobb a sebességed, annál veszélyesebb ez a meghibásodás. Ha durrdefektet kapsz az hirtelen nyomás vesztéssel jár és nem véletlenül tartanak ettől még a tapasztalt sofőrök is.

Defektet okozhat az úttesten szétszóródott éles, hegyes tárgy, de a mély kátyúk is, melyeknek oldalfalai ráadásul a guminak is az oldalát fogják felsérteni.

Ha megpadkáztad a felnit és eldeformálódott, sajnos az is okozhat ilyen problémát. Az alacsony guminyomás, sőt a túlfújt gumi sem hasznos, mert utóbbinál gyorsabban és egyenetlenül kopik a gumi. A guminyomást szerencsére minden benzinkúton tudod ellenőrizni és ezt érdemes is megtenned hosszabb utak előtt vagy kéthetente, de hozzánk is begurulhatsz, hogy ellenőrizzük gépjárműveden a gumikat.

Mit csinálj, ha észleled a bajt?

Ha defektet kapsz, akkor megváltozik azon a ponton a súrlódás, mely hirtelen lassulást eredményez, sőt a fizika makacs törvényei miatt kipördülne az autó, ha tehetné. Fontos, hogy tartsd stabilan a kormányt ijedtség helyett és inkább adj egy kis gázt. Nem hirtelen, hanem fokozatosan ezzel tudod stabilizálni az autót. Ha ez megtörtént és ura vagy a járműnek, lassíts óvatosan, legjobb, ha fékezés nélkül állsz meg szépen lassan félrehúzódva. Kiszállva fontos, hogy biztosítsd magad és autód biztonságát láthatósági mellény és elakadásjelző segítségével.

Kerékcsere – hogyan tudod megoldani

A kerékcserére több opciód is van, attól függően, milyen pótkerék van az autódban, illetve milyen felszerelésed van hozzá. Ha bátortalan vagy ebben, nyugodtan ints le egy autót, ha szerencséd van, egy férfi segítségedre siet.

Kerékcsere, durrdefekt

Ha teljes értékű pótkereked van és adott hozzá a kerékkulcs és az emelő is, akkor biztosan megoldjátok gyorsan a kérdést. Ha csak mankókereked van, az is megteszi, de azzal csak 80 km/h-s sebességgel tudsz közlekedni, tehát érdemes minél hamarabb gumiszervizbe menned vele. Megoldás lehet még a defektjavító szett, mely többféle típusban kapható, folyadék vagy spray formában, de ezekkel is szigorúan csak a gumiszervizig menj.

Ha végképp nincs más megoldás, mert nincsen pótkereked, hívhatsz autómentőt vagy helyszínen szerelő szervizest, aki akár rögtön meg is tudja neked csinálni a kerékcserét.

Fontos, hogy tengelyenként ugyanolyan gumira van szükség, így sokszor egy defekt két gumi cseréjét jelenti, ha a szervizes által hozott gumikra kell hagyatkoznunk. Ám ez még mindig olcsóbb, mint a tréler.

Összefoglalva tehát, akárcsak saját magadra, érdemes figyelned az autódra, ezen belül a gumikra, rendszeresen ellenőrizni a keréknyomást és kerülni a mély kátyúkat. Ha megtörténik a baj, ne veszítsd el a fejed, higgadtan tedd meg a fentebb leírt lépéseket a biztonságos megálláshoz. Ha sokat autókázol, akkor érdemes teljes értékű pótkereket tartanod az autóban, használható állapotban. Ne feledkezz meg a kerékkulcsról és az emelőről sem!

Szervizünk áll rendelkezésedre ezekben az esetekben is, hiszen akár azonnali autómentést is végzünk. Keress minket bizalommal akkor is, ha teljes értékű pótkereket szeretnél az autódban tudni.