Ezt tedd közlekedési baleset esetén!

Ezt tedd közlekedési baleset esetén!

Tudjuk, hogy legtöbbetek imád vezetni. Szeretitek az autótokat és az élményeket, amiket átélhettek közösen. Azonban a vezetés nem mindig habostorta. Van amikor rohanunk, dugóban állunk, stresszesek vagyunk, hibázunk vagy mások hibáznak, de mi is elszenvedői vagyunk. Ha éltél már át közlekedési balesetet, akkor pontosan tudod, hogy ilyen stresszhelyzetben kell még akkor is helytállni, ha személyi sérülés nem történt. Toporzékolás és sírás helyett légy higgadt és intézkedj!

Lássuk milyen lépéseket kell megtenned, ha közlekedési balesetet szenvedtél. 

Állampolgári kötelességed

Ha közúti balesetet szenvedtél, meg kell állnod a járművel, ez állampolgári kötelességed. Ha történt személyi sérülés mindenképpen mentőt és rendőrt kell hívni, akkor is, ha a másik fél nem akarja, ne vacillálj, jelentsd be a 112-es segélyhívón vagy a szintén ingyenesen hívható 107-es és 104-es számokon. Önmagad azonosítása után a baleset lehető legpontosabb helyét kell megadni. Aztán a mentős kérdéseire felelve a baleset fajtáját és egyéb fontos körülményeket (kisgyermek, terhesség, veszélyes anyag az úton) add meg.

Mindig várd meg, hogy a mentős bontsa a vonalat. Lehetnek még kérdései, így mi akármilyen zaklatottak vagyunk, helyt kell állnunk a segítségnyújtás miatt. Ezután egyéni segítségnyújtás következik, mely szintén kötelező. Emlékszel, hogy vizsgáztál belőle? Na most van rá szükség. A elsősegélynyújtás elmulasztása amúgy is büntetőjogi felelősséget vonhat maga után. 

Mikor hívj rendőrt?

Ha személyi sérülés történt, kötelező rendőrt hívni. Ezen felül ha nem tudjátok tisztázni a másik féllel, hogy ki a hibás. A felelősség kérdését fontos eldönteni, ha ti nem tudjátok, akkor a rendőr fogja. Ha azt feltételezed, hogy szabálysértés is történt vagy feltételezhetően nagy az anyagi kár, akkor mindenképp hívj rendőrt. Mindannyian kötelesek vagytok megvárni a kiérkezését és a helyszínt csak az ő engedélyével hagyhatjátok el. 

Kötelesek vagytok emellett a személyes azonosító, a gépjármű azonosításához szükséges adatokat kötelező felelősségbiztosítás fennállásához szükséges adatot átadni egymásnak, mert ezekre szükség lesz az ügyintézés során.

Ekkor ne hívj rendőrt

Egyszerűsíti a helyzetet, amennyiben a károkozó jármű vezetője elismeri a felelősségét a balesetért. Amennyiben nincs személyi sérülés, és tisztázott a felelősség, akkor ilyen esetben nem szükségszerű a hatóság értesítése, de akkor is ajánlott helyszíni fotók készítése, ugyanis a későbbiekben a biztosítónak ez segítséget jelenthet. Ezzel rövidíthetjük a kárrendezés időtartamát.

Ezt tedd közlekedési baleset esetén!

Bejelentőlap és rajzolgatás – akár appban is

Dokumentálni kell az eseményeket. Erre szolgál az ún. „kék-sárga” baleseti bejelentőlap, amelyet a baleset helyszínén közösen kell kitölteni. A nyomtatvány valamennyi európai országban ugyanazt a szöveget tartalmazza. Fontos, hogy a bejelentőlap valamennyi rubrikáját pontosan ki kell tölteni, és vázlatosan le kell rajzolnotok a balesetet. 

A károkozónak nyilatkoznia kell felelőssége elismeréséről, azonban ez a későbbiekben sajnos még vitatható. Fontos! Ne egyezz meg senkivel készpénzben a helyszínen! Lehet, hogy olyan rejtett sérülések vannak, melyek sokkal többe fognak kerülni.

Ilyen bejelentőlapot bármely biztosítónál tudsz magadhoz venni. Javasolt a kocsiban tartani, mivel így kár esetén kéznél van. Most őszintén! Neked van az autódban? Ez sem lesz feltétlen probléma. Ma már rendelkezésre áll az európai baleseti bejelentő digitális formája is, amely az applikációs áruházakból telefonunkra letölthető. Az e-kárbejelentő applikáció segítő kézként vezeti végig a szükséges kárbejelentésen. Segítségével gyorsan és egyszerűen küldheti be a szükséges információt és kaphat arról visszaigazolást már a telefonján.

A későbbi kárrendezés folyamán a biztosító a baleseti bejelentőlap adatai alapján rendezi a kárt. A bejelentőlapon még eltérő kárleírás is szerepelhet a két fél részéről.

A baleset után minél hamarabb be kell azt jelenteni a károkozó baleset-biztosítójánál. A bejelentéskor be kell nyújtani a biztosítóhoz a rendelkezésre álló iratokat (pl.: a baleset helyszínén kitöltött baleseti bejelentő, rendőrségi igazolás a balesetről, a károkozó jármű vezetőjének írásbeli felelősségelismerő nyilatkozata), amelyekkel a baleset körülményei, a balesetben részes járművek és vezetőik adatai igazolhatók.

A káreseményt követően olyan szervizbe érdemes vinned az autót, ahol felelősségteljesen átnézik azt. Korábban már volt szó a rejtett hibákról, melyeket érdemes mielőbb kideríteni. Gyári normáknak megfelelően kell javíttatnod az autót, egy olyan helyen, ahol szakszerű képviseletet biztosítanak esetleges viták esetén is a biztosítóval szemben.

Keress minket bizalommal!