Segítség! Rossz üzemanyagot tankoltam!

Segítség! Rossz üzemanyagot tankoltam!

Képzeld el a szitut, amikor rádöbbensz, hogy rossz üzemanyagot tankoltál szeretett autódba. A sikítás, toporzékolás és sírás fázisai után át kell gondolnod, mitévő legyél most. Segítünk megérteni, mi történik ilyenkor az autóban és mit kell tenned, hogy a lehető legkisebb kárral megúszd. 

A legjobb eshetőség, hogy nagyon korán, még tankolás közben vagy közvetlenül utána észrevetted, hogy rossz üzemanyagot tankoltál. Ugyanis ekkor a legkisebb a kár a gépjárműben. Azonnal telefont kell ragadni és szakszerű segítséget kérni az üzemanyag lefejtéséhez. Ha már beindítottad az autót, nagyobb a probléma. Lássuk a különböző variációkat.

Benzines autóba dízel üzemanyag

Ezt alapvetően nehéz kivitelezni, mert a benzines autók üzemanyag betöltő nyílása kisebb, így a gázolaj pisztoly bele sem fér. Ha mégis belebűvészkedtük, akkor sem okoz akkora károkat mint a fordított eset.

Tehát ha benzines autóba véletlenül gázolajat tankoltunk és útnak eredtünk vele, akkor sem fog végzetes hibát okozni. Először az autó elkezd kopogni, rángatózni, durrog a kipufogó, majd leáll. Ez nem egészséges a motornak, például összekormolja a gyertyát, de megölni nem fogja.

A nagyon modern autók bonyolult rendszere már érzékenyebb az idegen anyagokra, különösen a magas nyomású befecskendező-rendszerek. Hívjanak minket, elmegyünk az autóért, majd a szervizben leengedjük a gázolajat, átmossuk a rendszert, és feltöltjük tiszta benzinnel.

Dízelautóba benzin tankolása

Na ez már sokkal nagyobb, akár végzetes hibát is okozhat. Tudniillik így is elindul az autó. Egészen addig megy, amíg ki nem fogy az összes gázolaj a rendszerből. Ha eddig eljutottunk, már az is óriási probléma lehet. A dízelmotor öngyulladásos, tehát a gázolaj a kompresszió hatására robban be. Ráadásul a gázolajnak van egyfajta kenőképessége, mely a motornak elengedhetetlen, ehhez van méretezve az összes befecskendező és szivattyú. Egy modernebb rendszerben ez akár végleges kárt is okozhat, ugyanis a pumpában a kenés megszűnése miatt a fém alkatrészekből fém részecskék válnak le és beszennyezik a rendszer apró járatait. Ha csak a pumpát kell cserélni és a rendszer további részeit bontással kitisztítani, már az is komolyabb összegre rúghat, de ennél még nagyobb kárunk is lehet. 

Segítség! Rossz üzemanyagot tankoltam!

Emberek vagyunk, hibázhatunk. A legfontosabb, hogy ne essünk kétségbe és ne kapkodjunk. Ha már a benzinkúton észrevettük a hibát, akkor ne is indítsuk el az autót, hogy arrébb álljunk, most senkit nem érdekel, hogy állnak-e sorban mögöttünk. Sőt lehetőleg gyújtást se adjunk az autóra, mert a 20 évesnél fiatalabb autók kisnyomású üzemanyag pumpája már elkezdi felszívni az üzemanyagot.

Nagyon új, 4-5 éves autóknál már a sofőrülés felőli ajtó kinyitásakor elkezdődik az üzemanyag felszívása, hogy ezzel is megkönnyítse az autó indulását. Ezért, ha még ez előtt észleltük a hibát, inkább a másik oldalról nyissuk ki az autót és mindenképpen hívjunk trélert, mert ezek a gépjárművek már nagyon érzékenyek a nem megfelelő anyagokra. 

Az arányok is fontosak

Van egy olyan eset is, mikor már tankolás közben észrevesszük a hibát. Ekkor arányokat érdemes számolnunk. Ha szerencsénk van, elég ezt az üzemanyagot kifizetni, majd feltölteni megfelelővel a tankot. Ha meg tudtuk fogni a folyamatot 1-3% rossz üzemanyag környékén, akkor még nem fogunk nagy kárt okozni. Ha azonban eljutottunk 10-20%-ig, akkor kötelező az autómentő hívása!

Keressenek minket bizalommal! Az Autószerviz Nőknek, akár azonnali autómentéssel is segítségére lehet a bajba jutott autósoknak Budapesten és a környéken NON-STOP elérhetőséggel.

Egy kis vicceskedés a végére, mert mindenkinek lehet béna napja…

Egy hölgy Amerikában a Teslába szeretett volna üzemanyagot tankolni. Hosszú perceken át kereste a megoldást, mire a mögötte álló autóból kiszálló férfi felvilágosította, hogy elektromos autójába nem kell üzemanyag.

Ehhez képest egy egyszerű félretankolás semmiség.