Vajon a nők valóban jobban vezetnek, mint a férfiak?

Vajon a nők valóban jobban vezetnek, mint a férfiak?

Ki ne ismerné a sokszor emlegetett sztereotípiákat vagy a rossz berögződéseket. Rend szerint, ha valaki  bénázik az utakon, akkor sokszor hallhatunk olyan elejtett mondatokat, amikkel a szebbik nemet illetik. Ha nem tud parkolni vagy túl lassan megy, akkor “biztosan Nő”. De vajon ez már nem egy elavult megközelítés? Vajon hogyan is változott a világ? És a nők valóban jobban vezetnek, mint a férfiak?

A férfiak és a nők gondolkodása és viselkedése között számos különbség felfedezhető. A kognitív képességektől kezdve, az agresszió kezelésééig, egyszerűen másképp vagyunk összerakva. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a férfiak jóval agresszívabbak a nőknél, illetve a férfiak ezt nem is akarják elrejteni, akár közvetlenül is kifejezik, ha mérgesek és dühösek. Ez pedig a vezetési stílusukban is közrejátszik. 

Továbbá a férfiak jóval inkább mernek nagyobb kockázatot vállalni, ami nem feltétlen jelent pozitív hatást a vezetési stílusukra.      Ezáltal a férfiak gyakrabban szegnek szabályt, akár vezetés közben is. Sebességhatár átlépése, száguldás a piros lámpákon és egyéb kis finomságok. 

Elég megfigyelni egy statisztikát

… hiszen abban racionális adatokat látunk. A 2015-ös közlekedési baleset statisztikai évkönyv alapján (KSH) a szabályszegés tekintetében itthon a járművezetők által okozott balesetekben a férfiak messze felülmúlják a nőket. A gyalogos gázolások 70%-át a férfiak okozzák, de például parkoló vagy épp haladásban lévő autóval való nekiütközések tekintetében is az urak 2/3 arányban “elporolják” a nőket. 

Vajon a nők valóban jobban vezetnek, mint a férfiak?

A női- és férfiagy különbségeinek hála a férfiak jobban teljesítenek a téri tájékozódásban, a nagy téri mozgásokban. Figyelem és koncentráció tekintetében pedig a Hölgyek az erősebbek, hiszen a nők egyszerre több dologra is képesek koncentrálni. A női agy fő szervező elve az empátia, míg a férfi agyé a rendszeralkotás. Így a nőknél jóval kevesebb az agresszív fellépés az utakon, míg a férfiak előszeretettel vállalnak fölösleges kockázatot és rivalizálnak más társaikkal.

Általánosságban elmondható

… hogy a jó vezetés együtt jár az egészséges önbizalommal. A magabiztos vezetési stílus elengedhetetlen, hogy jól és balesetmentesen boldoguljunk az utakon. De a túlzott önbizalom itt is ártalmas lehet, hiszen így az ember nem tartja be a megfelelő óvintézkedéseket. Így történik meg sokszor az, hogy az ember kockázatvállalóbban, nagyobb sebességgel vezet, vagy akár biztonsági öv nélkül, ittasan is volán mögé ül.

Összességében mi nem hozzunk ítéletet a kérdést illetően. Inkább az Önök véleményét várjuk a témát illetően!

Ugyanakkor balesetmentes és boldog vezetést kívánunk mindkét nemnek! 

Autószerviz Nőknek Csapata